Elementor #6

ANDA MEMPUNYAI MASALAH JERAGAT?
JANGAN TERKEJUT BINTIK HITAM DAN JERAGAT HILANG DALAM MASA 28 HARI!!!

Berhentilah percaya bahawa JERAGAT hanya menyerang mereka yang berusia.
ITU MITOS!!

Mari lihat bagaimanakan mekanisma JERAGAT terhasil:

JERAGAT terhasil apabila kulit kita terdedah kepada sinaran UV. Sinaran UV ada dua jenis, UVA dan UVB. UVB akan attack permukaan kulit dan menyebabkan kesan sunburn dan tona kulit tidak sekata. UVA pula menembusi sehingga ke lapisan dalam kulit dan menyerang sel-sel kulit yang sihat. Pendedahan terhadap UVA membawa risiko kepada hiperpigmentasi iaitu bintik hitam dan tompokan JERAGAT. Macam mana pula dengan mekanisma penghasilan JERAGAT tu?

Ok macam ni, tubuh badan kita mempunyai sistem pertahanan semulajadi. Untuk kulit, kita akan menghasilkan sel melanin yang berwarna gelap sebagai pelindung daripada sinaran UV. Semakin banyak kita terdedah kepada sinaran UV, semakin banyak melanin yang terhasil untuk pelrindungan. Tetapi, ada keadaan di mana penghasilan melanin menjadi berlebihan dan tidak terkawal. Bintik-bintik gelap dan tompokan gelap yang timbul di permukaan kulit itulah hiperpigmentasi atau lebih dikenali sebagai JERAGAT.

So…… Tiada isu masalah jeragat hanya dihadapi oleh mereka yang berusia sahaja ya……… Jika anda berusia 25 tahun dan sering terdedah kepada cahaya matahari, atau menggunakan produk yang salah, anda juga berisiko berdepan dengan masalah JERAGAT. Nasihat saya, cegah sebelum terlambat!

Kami percaya, ramai dalam kalangan masyarakat sedang menghadapi masalah jeragat akibat tidak mengambil berat penggunaan produk pelindung UV di dalam rutin penjagaan kulit. Sepatutnya, penggunaan pelindung UV perlu diterapkan sejak dari kecil. Sinaran UV tidak mengenal usia dan jantina.

Bukan itu sahaja, JERAGAT juga boleh terhasil sekiranya anda dengan sengaja atau tidak sengaja menggunakan formulasi kosmetik yang mengandungi bahan terlarang seperti Merkuri, Hidroquinone, dan seumpamanya. Persekitaran kulit menjadi rosak teruk dari dalam dan skin barrier musnah. Apabila anda berhenti menggunakannya, melanin akan berpusu-pusu naik ke atas dan menimbulkan tompokan jeragat yang besar dan berwarna gelap.
CUBA BACA APA YANG DOKTOR PAKAR BEDAH KANSER KULIT INI KATAKAN MENGENAI KEPENTINGAN MELINDUNGI KULIT DARI SINARAN UV.

“Daily compliance with broad spectrum sunscreen use is critical in achieving and maintaining healthy skin.”

Doktor Jennifer Linder, M.D., seorang Pakar Bedah Kanser Kulit dan ahli dermatologi menekankan kepentingan menggunakan pelindung UV setiap hari untuk mencapai dan mengekalkan kulit yang sihat. Ini kerana, radikal bebas dari sinaran UV dan persekitaran boleh merosakkan kulit dan menyebabkan pigmentasi.